Strona główna - Oferta Centrum - Warsztaty/wyjazdy - Kim jesteśmy - Kontakt - Mapa Strony

"Zobacz - w małym żołędziu drzemie potężny dąb, z niepozornego jajka wykluwa się piękny ptak. Pamiętaj, że w najwznioślejszej wizji twojej duszy zawsze rodzi się Anioł... Marzenia są nasionami rzeczywistości, więc rozsiewaj je świadomie i mądrze"
 
Firma Monsanto pozwana w sprawie skażenia transgenicznego

Artykuły, Informacje 
 
 

Firma Monsanto pozwana w sprawie skażenia transgenicznego

Od dłuższego czasu zdarzają się przypadki farmerów pozywanych przez firmę Monsanto. Korporacja twierdzi, że ich opatentowana soja transgeniczna odporna na herbicyd Roundup została nielegalnie obsadzona na niektórych polach. Farmerzy odpowiadają, że soja jest naturalna, a podobieństwo genetyczne ich nasion do nasion sprzedawanych przez Monsanto jest wynikiem transgenicznego skażenia gatunków i to właśnie wymaga wyjaśnień.

Czy to możliwe, że niedługo nie będzie roślin nieskażonych manipulacją genetyczną? Badania przeprowadzone w Meksyku dowodzą, że nawet w kolebce kukurydzy coraz trudniej o takie ziarna. Rośliny wiatropylne bardzo szybko wymieniają materiał genetyczny z mutantami.

Jedna z organizacji amerykańskich zajmująca się prawami patentowymi wniosła pozew zbiorowy
w imieniu 270.000 osób z sześćdziesięciu ekologicznych instytucji, w tym tysięcy certyfikowanych rolników używających nasion i technologii ekologicznych. W pozwie, żąda się unieważnienia patentów firmy, które zatruwają ludzi i środowisko. Argumentuje się, że nie jest to pożyteczne dla społeczeństwa.

Poza tym w pozwie punktują koncern Monsanto opierając się na badaniach potwierdzających szkody wywołane używaniem herbicydu Roundup, takie jak uszkodzenia łożyska ludzkiego, chłoniaki, szpiczaki, poronienia i inne oddziaływania na zdrowie człowieka.

Potępiono Monsanto za próby zabronienia niezależnych badań ich nasion transgenicznych oraz za sukces jaki odniosła w USA, gdzie nie wolno znakować żywności GMO. Z tego powodu trudno nawet ustalić
czy nasilenie objawów alergicznych lub kłopotów wątrobowych występuje w próbie badawczej spożywającej GMO. Można przyjąć założenie, że GMO spożywa każdy i w wielu produktach. Wystarczy sprawdzić w składzie artykułów takich jak sosy, ketchupy, gotowe dania czy też dania typu instant, wszędzie tam znajdziemy składnik "soja modyfikowana" czasami "skrobia modyfikowana"
albo "kukurydza modyfikowana". To wszystko wytwory Monsanto.

Pozew zakłada wycofanie ochrony patentowej dla nasion. Genetyczne skażenie roślin naturalnych następuje zawsze i podczas każdej uprawy. Spożywanie żywności zmienionej genetycznie jest zawsze obarczone ryzykiem, bez względu na to, kto przy tych genach manipulował.

To co powoduje, że pozycja korporacji Monsanto różni się od innych z sektora biotechnologicznego, jest jej monopol na pewne gatunki nasion. Z dobrze udokumentowanych przez organy rynku informacji wynika, że ponad 85-90% wszystkich nasion soi, kukurydzy, bawełny, buraków cukrowych i rzepaku uprawianego w USA zawiera opatentowane geny Monsanto.

Poprzez swój monopol Monsanto wywindowało też koszt nasion. W minionej dekadzie cena nasion kukurydzy wzrosła o 135%, a soi o 108%. Walczącym o zachowanie czystości genetycznej roślin będziemy się jeszcze przyglądać.

http://thewatchers.adorraeli.com