Strona główna - Oferta Centrum - Warsztaty/wyjazdy - Kim jesteśmy - Kontakt - Mapa Strony

"Zobacz - w małym żołędziu drzemie potężny dąb, z niepozornego jajka wykluwa się piękny ptak. Pamiętaj, że w najwznioślejszej wizji twojej duszy zawsze rodzi się Anioł... Marzenia są nasionami rzeczywistości, więc rozsiewaj je świadomie i mądrze"
 

Wszystko czego nie wiesz o dodatkach "E" do żywności

E 102 - tartaksyna, cytrynowo - żółty barwnik; niebezpieczny
E 103 - zabroniony
E 104 - żółcień chinoinowa, to barwnik o niewielkiej toksyczności, w małych ilościach nieszkodliwy,
          w dużych bardzo szkodzi
E 105 - zabroniony
E 110 - żółcień zachodzącego słońca (inna nazwa to żółć pomarańczowa S)
E 111 - zabroniony
E 120 – koszenila produkuje się go z odwłoków samiczek pewnego owada, który ma to nieszczęście,
            że ma w swoim ciele czerwony barwnik....
E 122 - azorubina, nadaje czerwoną barwę (podejrzany, zabroniony w Polsce)
E 123 - BARDZO NIEBEZPIECZNY - (barwnik amoniakalny, zabroniony we Francji i innych krajach EWG)
E 124 - róż koszenilinowa, niebezpieczna
E 125 - zabroniony
E 126 - zabroniony
E 127 - niebezpieczny (erytozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczyc)
E 130 - zabroniony
E 131 - rakotwórczy (błękit patentowy)
E 141 - podejrzany (związek chlorofilowy)
E 142 - rakotwórczy (zieleń lisaminowa)
E 150 - podejrzany (karmel) czyli cukier palony
E 151 - czerń brylantowa, podejrzany
E 152 – zabroniony
E 171 - dwutlenek tytanu, zabroniony w Polsce
E 172 - podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza)
E 173 - aluminium (podejrzany)

E 210, E 211, E212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E218, E 219 - benzoesany, RAKOTWÓRCZE

E 220 - dwutlenek siarki, niszczy witaminę B12
E 221 - zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu)
E 222 - zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu)
E 223 - zakłóca czynności jelit (meta- dwusiarczyn sodu)
E 224 - zakłóca czynności jelit (meta- dwusiarczyn potasu)
E 226 - zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia)
E 227 - zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia)
E 230, E 232, E 233 - używane są do konserwowania skórki suszonych owoców, zwłaszcza
          cytrusowych; zakłócają czynności skóry
E 234 - nizyna, antybiotyk, w Polsce jeszcze używany, ale w Europie Zachodniej odchodzi się
         od dodawania antybiotyków do żywności ze względu na uodpornienie ludzi zdrowych
         na ich działanie
E 239 - RAKOTWÓRCZY, heksamina
E 249, E 250 - azotyny sodu i potasu. Służą do konserwowania szynki i innych wędlin.
         Przy ich użyciu mogą powstawać rakotwórcze substancje; szkodzą przy nadciśnieniu
E 251, E 252 - azotany sodu i potasu; szkodzą przy nadciśnieniu
E 280, E 281, E 282 - stosuje się do wypieku chleba i ciastek. W badaniach niemieckich uczonych
         okazało się, że mogą powodować raka żołądka
E 310 E 311, E 312 - powodują wysypki (galusany)
E 320 -ZWIĘKSZA POZIOM CHOLESTEROLU, zabroniony (MBA)
E 321 - ZWIĘKSZA POZIOM CHOLESTEROLU, zabroniony (MBT)
E 330 - kwas cytrynowy, RAKOTWÓRCZY
E 338 - kwas ortofosforowy, zakłóca trawienie
E 339, E 340, E 341 - zakłócają trawienie (sole kwasu ortofosforowego)
E 406 - agar - podobny do żelatyny, utrudnia trawienie i wchłanianie składników mineralnych
E 407 - karagenan, ZAKŁÓCA TRAWIENIE
E 422 - gliceryna, w Europie uznawana za środek "fałszujący” niektóre produkty spożywcze i używki,
         podobno nietoksyczna
E 450, E 451 a i b - trójfosforany, zakłócają trawienie
E 507 - kwas solny, substancja żrąca, niebezpieczna
E 513 - siarczan wapnia - w Polsce można go stosować tylko w kazeinie i żelatynie spożywczej
E 524 - wodorotlenek sodu, środek żrący, w Polsce dopuszczony przy produkcji słonych paluszków
E 620, E 621 - glutaminian sodu, szkodliwy w dużych ilościach 


"E" Pochodzenia zwierzęcego:

E120 - koszenila
E441 - żelatyna
E469 - kazeinian sodu
E470 - sole kwasów tłuszczowych
E471 - mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych + ich pochodne: E472a do E472f i E473 do E482
E626 - kwas guanylowy + pochodne: E627 do E630
E631 i E632 - inozyniany + pochodne: E634, E635
E901 - wosk pszczeli
E904 - szelak
E966 - laktikol
E1105 – lizozym

Gliceryna/glicerol (pochodzi zarówno z tłuszczów zwierzęcych, jak i produktów roślinnych) - używana jako emulgator. Odmiany zwierzęce można zastąpić roślinymi.
Kuwertura
- półprodukt cukierniczy, substancja zastępująca polewy czekoladowe. Może zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego lub nie. Składa się m.in. z cukru lub innej substancji słodzącej, tłuszczu, miazgi kakaowej, lecytyny
Pepsyna
(z żołądków świń) - używana do serów oraz dodatków żywieniowych (tzw. suplementów typu witaminy, minerały i inne "cuda")
Piżmo
(z organów płciowych azjatyckich saren) - używany do perfum (chyba też kadzidełek! - tłum.) oraz do żywnosci jako dodatek smakowy.
Szelak
(uzyskiwany z owadów) - używany do nadawania połysku lakierom samochodowym, do słodyczy oraz leków. Istnieją roślinne alternatywy.
Tłuszcz cukierniczy
(częściowo lub po prostu - smalec wieprzowy). Słodycze, ciastka, "krakersy" i inne wyroby piekarskie.
Węgiel kostny
(węgiel medyczny, węgiel aktywowany lub aktywny) - (uzyskiwany przez beztlenowe wypalanie kości zwierzęcych), używany w procesie rafinacji cukru oraz do produkcji win. 

W górę^