Strona główna - Oferta Centrum - Warsztaty/wyjazdy - Kim jesteśmy - Kontakt - Mapa Strony

"Zobacz - w małym żołędziu drzemie potężny dąb, z niepozornego jajka wykluwa się piękny ptak. Pamiętaj, że w najwznioślejszej wizji twojej duszy zawsze rodzi się Anioł... Marzenia są nasionami rzeczywistości, więc rozsiewaj je świadomie i mądrze"
 

Pokarm, który leczy

 

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest bardzo cenionym produktem w krajach położonych w regionie Pacyfiku. Posiada specyficzny skład i właściwości, dzięki czemu zyskał uznanie na całym świecie, znajdując zastosowanie w przemyśle oraz w gospodarstwach domowych.

Olej kokosowy – pochodzenie, skład i zastosowanie
Palmy kokosowe uprawia się głównie na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i Sri Lance.
Przez ludność zamieszkującą ten rejon świata roślina ta jest nazywana "drzewem życia", a jej owoc "lekarstwem na wszelkie choroby". Z owoców palmy kokosowej pozyskuje się bielmo – w postaci płynnej, jaką stanowi tzw. mleko kokosowe oraz stałej, jaką jest miąższ (po wysuszeniu – kupra).

Olej kokosowy uzyskuje się z kupry. Jego światowa produkcja wynosi obecnie ponad 3 miliony ton rocznie i ciągle wzrasta ze względu na coraz większy popyt – m.in. w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany (bielszy, niemal bezzapachowy) oraz olej tłoczony na zimno (niebielony, nierafinowany, o delikatnym kokosowym zapachu). Olej tłoczony na zimno ma wyższe właściwości prozdrowotne, ale jest też droższy.

Olej kokosowy przechowywany w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza ma stałą, przypominającą masło konsystencję (stąd potoczna nazwa: masło kokosowe) i białe zabarwienie. Powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny i zmienia barwę na żółtawą.
W jego skład wchodzą głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi ok. 90 procent oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – ok. 6,5 procenta, wielonienasycone – ok. 1,5 procenta), a także witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk)
i aminokwasy.

Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych, jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi.



Olej kokosowy - właściwości
Olej kokosowy posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny tłuszcz spożywczy.
Składa się głównie z kwasów nasyconych, jednakże – w odróżnieniu do innych źródeł tłuszczów – większość z nich stanowią kwasy średniołańcuchowe, co sprawia, że olej kokosowy nie tylko stanowi źródło energii, która nie jest magazynowana w komórkach tłuszczowych, ale także pobudza metabolizm.
Istotną cechą oleju kokosowego jest jego trwałość (można go przechowywać co najmniej przez rok),
a przede wszystkim wysoka temperatura spalania.

Ze względu na swój skład olej kokosowy ma liczne właściwości prozdrowotne:
- działa antyseptycznie
- poprawia odporność organizmu
- stanowi łatwo przyswajalne źródło energii – zapobiega odkładaniu się tłuszczu, pobudza przemianę materii i wspomaga odchudzanie
- wpływa pozytywnie na trawienie, nie obciążając przy tym wątroby, trzustki ani woreczka żółciowego
- poprawia wchłanianie substancji odżywczych
- wspiera leczenie schorzeń skórnych, jak np. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, egzema, trądzik, niewielkie rany, łupież
- wspomaga leczenie cukrzycy, schorzeń jelita grubego, osteoporozy, tarczycy, otyłości
- spowalnia starzenie się skóry – nawilża ją, odżywia i chroni przed promieniowaniem UV
- niweluje stres i napięcia.

Niedawno naukowcy odkryli sekret leczniczego działania kokosu. Różnica polega na tym, że molekuły kokosowego tłuszczu maja inną budowę niż pozostałych tłuszczów.
Olej ten ze względu na budowę swoich molekuł nie ma negatywnego wpływu na cholesterol i pomaga
w ochronie przeciw chorobom serca, co daje mu unikatową pozycję wśród tłuszczów, jest ich na świecie niewiele o takim działaniu. Obniża ryzyko miażdżycy tętnic i chorób serca.

Dowiedziono naukowo, że kokos w różnej postaci jest źródłem wielu korzyści dla zdrowia.
Badania na ten temat są publikowane w czasopismach medycznych. Oto niektóre z nich:
- zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C, SARS, AIDS i inne
- zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, chorób dziąseł i ubytków w zębach, zapalenia płuc, rzeżączki i innych.
- zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, pleśniawki, zapalenie skóry niemowląt
i inne
- usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblie i inne pasożyty

Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii. Zwiększa energię i wytrzymałość, poprawia wydajność fizyczną i sportową.
Polepsza stan trzustki, łagodzi stany zapalne narządów. Poprawia wchłanianie Ca i Mg, wspomaga rozwój mocnych kości i zębów, chroni przed osteoporozą.
Chroni przed rakiem piersi, okrężnicy i innymi.
Zapobiega chorobom dróg żółciowych, chorobom jelit.

Rozpuszcza kamienie nerkowe i chroni przed chorobami nerek i pęcherza.



Olej kokosowy – zastosowanie
W kuchni olej kokosowy służy do smażenia, jako dodatek do pieczywa i ciast (zamiast masła
i margaryny) oraz sałatek. Olej tłoczony na zimno nadaje potrawom delikatnie orientalny, kokosowy smak, natomiast olej rafinowany nie zmienia znacząco aromatu przyrządzanych dań.
Olej kokosowy jest odpowiedni dla wegetarian, którym znakomicie zastępuje tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Co ważne, jest też produktem bezglutenowym i hipoalergicznym.

Olej kokosowy stanowi składnik mydeł oraz kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Często stosuje się go do domowych zabiegów pielęgnacyjnych (tzw. masło kokosowe), gdyż skutecznie nawilża skórę, dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na ciele.
Działa przeciwstarzeniowo
– odżywia i nawilża skórę, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega powstawaniu plam starczych i stanowi naturalną ochronę przed promieniowaniem UV.
Natomiast użyty do masażu pozwala pozbyć się stresu i napięć.
Może służyć również jako naturalny środek do demakijażu.
Znakomicie nadaje się do pielęgnacji włosów i skóry głowy – nawilża włosy (zwłaszcza końcówki), wzmacnia cebulki i pozwala zwalczyć łupież.

Ze względu na swój skład (trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT)) - olej kokosowy jest tłuszczem, który działa jak węglowodany, jeśli chodzi o paliwo dla mózgu. W związku z tym stosuje się go również jako naturalną profilaktykę i leczenie takich dolegliwości jak choroba Alzhaimera.

Kupując olej kokosowy warto wydać parę złotych więcej i zainwestować w naturalny, organiczny olej kokosowy (nie rafinowany, tłoczony na zimno), gdyż na rynku są też tańsze ale mieszane oleje, sprzedawane pod nazwą Olej Kokosowy.
Jedną z polskich firm, która tłoczy oleje na zimno jest Olvita.

Opracowano m.in. na podstawie źródeł:
www.yaacool-eko.pl

www.era-zdrowia.pl

W górę^