Strona główna - Oferta Centrum - Warsztaty/wyjazdy - Kim jesteśmy - Kontakt - Mapa Strony

"Zobacz - w małym żołędziu drzemie potężny dąb, z niepozornego jajka wykluwa się piękny ptak. Pamiętaj, że w najwznioślejszej wizji twojej duszy zawsze rodzi się Anioł... Marzenia są nasionami rzeczywistości, więc rozsiewaj je świadomie i mądrze"
 
Dieta Dobrego Samopoczucia

 
 

Dietetyczka Elisabeth Somer w swojej książce "Wpływ jedzenia na nastrój" wyraźnie wykazała, że nasze samopoczucie i poziom energii jest ściśle związane z tym, co spożywamy. Dlatego też niewielka nawet zmiana menu może całkowicie odmienić nasz stosunek do świata.

Większość z nas żyje w ciągłym stresie i napięciu, często nie odreagowanym i pogłębiającym się latami. Ten stan powoduje ciągły smutek, znużenie, kłopoty ze snem, bóle, choroby, złość,
a nawet depresje. Po to by poprawić sobie samopoczucie, najczęściej sięgamy po działające szybko,
ale bardzo krótko produkty: kawę, alkohol, słodycze. Efektem tego staje się przyrost wagi ciała, a poprawa nastroju jest tylko chwilowa; szybko następuje spadek dobrego samopoczucia, co powoduje stałą emocjonalną huśtawkę.
Elisabeth Somer zaproponowała alternatywę dla popularnych "polepszaczy" nastroju - zrównoważoną dietę, korzystną dla naszego układu nerwowego.

Podstawowe zasady tej diety:

ogranicz cukier; spożywanie dużej ilości słodyczy zwiększa poziom insuliny we krwi, co przyczynia
się do wybuchów złości lub chandry; słodycze zastąp suszonymi owocami.

unikaj coca coli i słodyczy w stanie napięcia emocjonalnego, zastępując je poprawiającymi nastrój
bananami, figami, daktylami, suszonymi jabłkami, mango, orzechami, marchewką, kiełkami, selerem naciowym.

organizm uzależnia się od stałych dostaw kofeiny i teiny z kawy i mocnej herbaty, dlatego należy przerwać stały rytuał, pozwolić organizmowi na samoczynne wytwarzanie odpowiedniej ilości energii. Jeżeli całkowite zrezygnowanie z kawy nie jest dla ciebie możliwe, zawsze po niej wypij szklankę wody.

aby zachować wysoki poziom serotoniny odpowiedzialnej za dobry humor staraj się zwracać
uwagę o której jadasz posiłki i jak je komponujesz:
- ponieważ rano najlepiej przyswajamy węglowodany, nie zaczynaj dnia bez śniadania, złożonego
zwłaszcza z muesli, grzanek z miodem, pasta jajeczną itp. Pamiętaj, żeby poranny posiłek był
zawsze ciepły!
- staraj się zjeść drugi śniadanie lub lunch między 10 a 13 dostarczając organizmowi białka
/np. nabiał, ryba/
- wczesny obiad znów powinien zawierać węglowodany, późny obiad z kolei składać się musi z dużej ilości białka

Co poprawia nam nastrój?

Magnez

Wystarczy 30 minut silnego stresu, żeby spalić go tyle, ile wykorzystujesz przez cały dzień. Dlatego też w stresie powinniśmy dostarczać organizmowi większe dawki magnezu, np. zażywając preparaty magnezowe. Znajdziesz go również w: kakao, ziarnach, orzechach, bananach, suszonych owocach, warzywach strączkowych i w każdej zieleninie.

Witaminy z grupy B
Dobrze działają one na nasze nerwy - B1 wycisza, B2 dodaje energii, B6 usuwa lęki. Można je znaleźć
w rybach, owocach i warzywach.

Witamina C
Wzmacnia ona nasz układ odpornościowy. Jest zawarta w papryce, ziemniakach, owocach cytrusowych, dzikiej róży, jagodach, warzywach cebulowych.

Węglowodany złożone
Podnoszą one poziom endorfin, działają przeciwbólowo, poprawiają nastrój, zwiększają ilość serotoniny, która działa antydepresyjnie. Znajdują się w bananach, daktylach, figach, morelach, rodzynkach, orzechach, ciemnym pieczywie, fasoli, kaszy, ryżu, ziemniakach, ziarnach zbóż oraz w makaronie z mąki durum.

Zioła
Najlepiej na nasze samopoczucie działa: bazylia, melisa, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa.

Czekolada
Podnosi poziom endorfin w organizmie, ale najskuteczniej działa czekolada gorzka, w której zawartość kakao sięga powyżej 70%.

Woda
Oczyszcza ciało, wychładza emocje, przywraca energię, łagodzi efekty stresu - suchość w ustach, pocenie się, silne uderzenia serca. Zwróć uwagę, że nie musi być to woda mineralna! Gorąco polecam picie przegotowanej ciepłej wody.
 
 

Przykładowe posiłki
 

Odżywcze i poprawiające nastrój śniadania
pełnoziarnisty tost z miodem i masłem orzechowym, owoce /banan, jagody, brzoskwinia/, mleko
pełnoziarnista grzanka z serem, jabłko, rodzynki, orzechy, sok
płatki owsiane gotowane na wodzie z bakaliami i miodem
kromka pełnoziarnistego chleba z pastą z kiełków pszenicy, miodu, masła i orzechów, jagody, mleko
płatki owsiane z mlekiem, kiełkami pszenicy, orzechami, rodzynkami, pomarańcza
ryż z duszonymi jabłkami, bananem i bakaliami, cynamonem i miodem

 

Przekąski
orzechy włoskie, laskowe, pistacje
marchewka, surowy ogórek, seler naciowy, cykoria
chrupkie pieczywo, suszone owoce
banan, pomidor, jogurt
kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z masłem orzechowym
kanapka z pastą bananową /banan zmiksowany z orzechami, migdałami/

W górę^