Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty

Do jakich potraw pasuje surówka z kiszonej kapusty? Z czym łączyć jej smak, aby uzyskać zadowalający efekt? Właściwie dobrane dodatki podkreślą walory głównych składników i pomagają stworzyć udaną, pyszną kompozycję. Poznaj sprawdzone zestawy, które zachwycą domowników oraz gości podczas niejednego przyjęcia!

Jakie właściwości ma kapusta kiszona?

Poszatkowana, zasolona i poddana procesowi fermentacji kapusta, obecna jest w polskiej tradycji kulinarnej od pokoleń. Niepowtarzalny smak, a także bogactwo wartości odżywczych, których dostarcza, owocują jej wysoką popularnością.

Ten słusznie ceniony produkt wspiera sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia serce. Regularne jedzenie kiszonej kapusty pomaga poprawić kondycję skóry i podnieść odporność organizmu. Oprócz tego działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, a ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Niska kaloryczność, właściwości detoksykujące, zawartość błonnika pokarmowego, a także szereg obecnych w kapuście kiszonej witamin i minerałów sprawiają, że stanowi ona popularny wybór osób będących na różnych dietach.

Uniwersalny charakter i bogactwo zastosowań

Różnorodność gatunków jednego z najpopularniejszych warzyw w Polsce sprawia, że zasób przepisów na potrawy z kapusty jest praktycznie nieskończony. Główki białe i czerwone świetnie nadają się do kiszenia na zimę, natomiast z delikatnych odmian pekińskiej lub włoskiej uzyskamy przetwory już po kilku dniach.

Dania z kapusty kiszonej mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bigos, kapusta z grochem, kapuśniak, wigilijne pierogi czy krokiety to tylko nieliczne z tradycyjnych potraw, uwielbianych przez miliony Polaków. Surówka z kiszonej kapusty do ryby oraz ziemniaków stanowi popularną piątkową propozycję obiadową. Świetnie komponuje się także z kaszą gryczaną podaną w towarzystwie gulaszu lub pieczeni. Idealnie przełamuje ciężkość potraw i dodaje im świeżości.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Tyle przepisów, ile kucharek i kucharzy. Każdy ma swoją ulubioną wersję oraz recepturę. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki

To jedna z najpopularniejszych sałatek obiadowych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, mięs oraz kasz i kotletów warzywnych.

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek delikatnego oleju
  • szczypta pieprzu
  • kilka gałązek świeżego koperku

Kapustę kiszoną należy odcisnąć z nadmiaru soku i drobno pokroić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, pieprz, olej oraz posiekany koperek. Wymieszać całość i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie kapusta i marchew delikatnie zmiękną, a smaki poszczególnych składników zdążą się połączyć.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem

Propozycja dla osób lubiących słodsze smaki i starających się wpleść zdrowe składniki do dziecięcej diety.

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 słodkie jabłka
  • ½ cebuli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Kiszoną kapustę lekko przepłukać, odcisnąć i drobno pokroić. Marchew i jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Dodać olej, przyprawy i wymieszać wszystkie składniki. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę przed podaniem.

Surówka z czerwonej kapusty kiszonej z majonezem

Coś dla miłośników purpurowej odmiany popularnego warzywa. Kwaśny smak sałatki zbalansuje dania z ciężkimi sosami i tłustymi grillowanymi mięsami.

  • 0,4 kg kiszonej czerwonej kapusty
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Odciśniętą kapustę posiekać, dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki i cebulę. Doprawić, połączyć z majonezem. Podawać schłodzoną.

Surówka z kiszonej kapusty dla cukrzyków

Osoby na zdrowej diecie również mogą rozkoszować się smakiem kiszonek. Wartościowe składniki oraz bogactwo substancji odżywczych z pewnością korzystnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu.

  • 0,5 kiszonej kapusty
  • 1 mała marchew
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Kapustę pokroić, dodać posiekaną cebulę i startą marchew. Przyprawić kminkiem, solą, pieprzem oraz ksylitolem, wymieszać z oliwą z oliwek.

Surówka z kiszonej kapusty inaczej

Propozycja świeżej sałatki, idealnej do ryb, mięs i dań z grilla. Prawdziwa witaminowa bomba oraz urozmaicenie wśród klasycznych rozwiązań.

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia zielona papryka
  • ½ średniej czerwonej cebuli
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać olej z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posiekać pietruszkę. Połączyć wszystkie składniki, zalać sosem czosnkowo-miodowym i przyprawić według własnego gustu. Odstawić do lodówki na godzinę przed planowanym posiłkiem.

Orientalna surówka z kimchi

Wywodząca się z koreańskiej kuchni, kiszona z dodatkiem ostrych przypraw kapusta coraz częściej gości na talerzach nie tylko azjatyckich restauracji. Wyrazisty smak, bogactwo witamin, żelaza i wapnia sprawiają, że kimchi zyskuje wielu amatorów na całym świecie.

  • 0,3 kg kimchi (o wybranej ostrości)
  • 1 dojrzałe świeże mango lub ½ puszki mango w syropie
  • 2 łyżeczki białego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta płatków chilli
  • świeża kolendra

Kimchi posiekać, dodać pokrojone mango, doprawić sosem sojowym oraz chilli. Odstawić na pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami kolendry i posypać podprażonym sezamem.

Kapusta kiszona jest wszechstronnym i cenionym produktem. To źródło wartościowych substancji, witamin i minerałów. Bogactwo zastosowań, mnogość przepisów oraz możliwość serwowania przygotowanych dań na ciepło i zimno, gwarantują jej niezachwianą pozycję wśród kulinarnych propozycji. Surówki z kiszonej kapusty przyprawione kminkiem pozytywnie wpływają na trawienie oraz pomagają regulować poziom cukru we krwi. Jej niska kaloryczność sprawia, że jest popularnym elementem diet dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.

Warto wzbogacić swój codzienny jadłospis o potrawy z kapusty kiszonej, by cieszyć się dobrym zdrowiem oraz smacznymi potrawami każdego dnia.

Dodaj komentarz