Piwo bezglutenowe – czy to możliwe?

Czy możesz sobie wyobrazić, że piwo bezglutenowe na stałe znajdzie swoje miejsce w Twojej lodówce? Ten nietypowy produkt to prawdziwy cud dla wszystkich osób zmagających się z problemem celiakii. Choć nie jest zbyt łatwo dostępne, to jednak po jego zalezieniu można na dobre rozsmakować się w niezwykłym, bezalkoholowym aromacie. To nowoczesne rozwiązanie z całą pewnością zasługuje na uznanie. Zobaczmy, na czym polega jego niezwykłość i gdzie można je kupić. 

Jak powstaje piwo bezglutenowe? 

Ten coraz sławniejszy napój ma już swoich wiernych fanów. Dzięki prostocie jest rozchwytywany podczas imprez plenerowych, grilli, czy w zaciszu domowym. Jego produkcja nie jest niczym skomplikowanym, jednak wymaga doświadczenia. Oto jak prezentuje się sposób wytwarzania piwa bez glutenu: 

  1. Podczas procesu fermentacji dochodzi do rozkładu części białek, pochodzących ze zbóż, na tym etapie nie możemy jeszcze mówić o piwie bezglutenowym. 
  2. Po pierwszej fazie ten nietypowy napój ulega procesowi separacji, czyli dodaniu specjalnych enzymów skracających łańcuchy białkowe. 
  3. Następnie następuje proces filtracji, który skutecznie zmniejsza zawartość glutenu
  4. Wreszcie następuje kontrola wszystkich etapów, a także badanie pozwalające określić zawartość glutenu. 
  5. Po otrzymaniu pozytywnych wyników piwo zawierające mniej niż 20 ppm glutenu dostaje licencję i znak Przekreślonego Kłosa.

Twórcy tego alkoholu każdego dnia dokładają wszelkich starań, aby ich produkty cechowały się najwyższą jakością i bezpieczeństwem. Wiemy, jak ważne jest przestrzeganie zasad diety bezglutenowej, dlatego też polecamy Ci dokładnie przeczytanie ulotki każdego takiego napoju. 

Gdzie kupić piwo bezglutenowe? 

Choć nie jest jeszcze aż tak popularne na rynku, jak zwykłe piwo, to jednak jego roczna produkcja stale rośnie. Obecnie piwo bezglutenowe dostępne jest w wielu supermarketach, a także w internecie. Ze względu na ilość osób dokonujących takiego zakupu największe browary decydują się na jego wytwarzanie, mimo niewielkiej opłacalności. 

 

Taki produkt możemy znaleźć chociażby w osiedlowych sieciówkach czy innych renomowanych sklepach, szczących się posiadaniem każdego dostępnego gatunku piwa. Znajdziemy je także w sklepach ze zdrową żywnością! Dzięki ogromnej dostępności możesz cieszyć się niezwykłym smakiem piwa bezglutenowego, kiedy tylko zapragniesz.  

Dla kogo piwo bezglutenowe? 

Na to pytanie odpowiedź jest banalnie prosta. Piwo bez glutenu może pić niemalże każdy, kto skończył 18 lat. Bezalkoholowa wersja to idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za napojami chłodzącymi z dodatkiem alkoholu. Istnienie wersji alcohol free zapewnia dobrą zabawę, wyrazisty smak, oraz bezpieczeństwo. Osoby, które choć raz zdecydowały się na konsumpcję tego piwa, już nigdy nie wrócą do tradycyjnych wyrobów.

 

Dzięki przeprowadzonym testom możesz z łatwością zapoznać się z opinią innych konsumentów, którzy chętnie podzielili się swoim zdaniem na temat piwa bezglutenowego. Kto wie? Może taki alkohol ma przed sobą świetlaną przyszłość? Wszystko zależy od Ciebie, a także innych użytkowników, gotowych podjąć wyzwanie nowego smaku. 

Dodaj komentarz